A leves a világ számos országának konyhaművészetében játszik fontos szerepet, hiszen nemcsak táplálóak, hanem sokféle ízvilágot is képviselnek, ahol mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő változatot. Általában a főétkezés nyitófogásaként van jelen, vagy egytálétel esetén a főétkezés szerepét is betöltheti. Legfőbb célja az étvágykeltés, amit élénk színük, illatuk, ízük és hőmérsékletük segít elő. Előnyük, hogy gyorsan elkészíthetőek, változatosak, magas folyadéktartalmuk miatt hidratálnak, illetve ingerlik a gyomor emésztőmirigyeit, támogatva ezzel az emésztés folyamatait. Ennek ellenére, ha nem olyan tartalmas a leves (alacsony fehérjetartalma miatt), ne ezzel lakjunk jól! Egy adag leves ideális mennyisége általában 300 ml, krémleveseknél 200 ml, de az egytálételként is fogyasztható adag - általában húsos levesek – 500 ml-t is elérheti fejenként. A zöldségekből készült levesek rostban is gazdagok. Ezek keveredhetnek más alapanyagokkal, úgymint a tészta, rizs vagy a hüvelyesek, melyek nemcsak ízletesek, hanem a tápanyagtartalmukat is növelik. A krémlevesek sűrű, homogén állagúak, mivel a megfőtt zöldségeket pürésítjük. Gyakran tartalmaznak tejszínt vagy lisztet, amivel egy még krémesebb konzisztenciát érhetünk el. A tésztalevesek az egyik legnépszerűbb levesfajták, melyek kerülhetnek hús vagy zöldség mellé is. Az élelmiszerrendelés.hu weboldalán megrendelhető durum, gluténmentes, tojásos vagy tojás nélküli száraztészták mellett, vásárolhatunk levesgyöngyöt, zsemlekockát vagy akár szárított grízgaluskát is. Ugyanakkor, ha épp időhiányban szenvedünk, de forró levesre vágyunk, alkalomadtán beilleszthető étrendünkbe egy-egy porból és szárított hozzávalókból álló ízletes instant leves is.
Ha szeretjük a leveseket, fogyasszuk változatosan (a hozzávalók és az elkészítési módjuk tekintetében), hogy minél több különböző tápanyagot biztosítson, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott táplálkozásunkat!
Jó egészséget kívánok minden olvasómnak!
Csupek Edit dietetikus