A gyümölcsöket kémiai összetétele alapján két csoportba soroljuk. Az egyik a növény húsos, lédús termését vagy áltermését tartalmazza, a másik ezek olajtartalmú magvait.
Az alábbiakban a lédús gyümölcsök beltartalmát részletezem általánosságban.
Közös jellemzőjük a magas víztartalom, ami 75-90% közöttire tehető. Élettani szempontból fontos, hogy lassabban távozik a gyomorból, mint a víz, és lassabban szívódik fel, ezáltal nem terheli meg a vesét és a szívet. Minimális nitrogéntartalmú vegyületek is előfordulhatnak bennük, melyeknek egy része fehérje, főleg enzimek. Szénhidráttartalmuk 2-24% között mozog. Magas monoszacharid (fruktóz, glükóz) tartalmának köszönhetően, hirtelen létrejövő terheléskor - gyors hasznosulása miatt - fogyasztásuk előnyös. A friss gyümölcs magas cukortartalma ellenére nem okoz szomjúságérzetet. Poliszacharidok közül leginkább cellulóz, hemicellulóz és pektin jellemzi, amik az élelmi rostok kiemelkedő alkotóelmei. (A rost jótékony hatásait a savanyúságokról szóló írásomban már részletesen kifejtettem.) C-vitamin és a B-vitamin csoport tartalma számottevő, mindemellett a sárga húsú gyümölcsökben figyelemre méltó a karotin mennyisége is. Ásványi anyagok közül a kalcium, kálium, magnézium, vas, foszfor és néhány nyomelem jelenléte lelhető fel. Kimagasló flavonoid tartalmuk szintén pozitív hatással vannak a szervezet működésére.
Nézzük meg a legnépszerűbb gyümölcsök jellemzőit!
Az alma Ázsiában és Európában is őshonos, és ez a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. 2022-ben Magyarország a 34. legnagyobb almatermelő országa volt 350 ezer tonna almával. Magas rosttartalma (3,7g/100g) főleg pektint tartalmaz (3g/100g). Bár egész évben megvásárolható nyersen, de a befőttet hosszú ideig tárolhatjuk a kamránk polcain, így mindig kéznél lesz, ha megkívánunk egy ízletes almalevest.
A körte Kínából származik, de napjainkban már az egész mérsékelt égövben termesztik. Körülbelül 1500 fajtája ismert. Jelentős cukortartalma mellett táplálkozástani értékét a szintén magas rosttartalom (6,2g/100g) adja, ami elősegíti a megfelelő bélmozgást.
A meggy hazánkban is rendkívül elterjedt csonthéjas gyümölcs, de eredetileg a Kaukázus vidékéről származik. Jelentős mennyiségben tartalmaz szerves savakat, citromsavat és almasavat is. Magas pektintartalma segíti a test méregtelenítését. A meggyben található vegyületek bizonyítottan védenek a különböző gyulladásos megbetegedések ellen. Pozitív tulajdonságainak nagy részét befőtt formájában is érvényesíti.
A szilva természetes előfordulási helye Közép-Ázsia, a Földközi-tenger partvidéke, és Európa egyes részei. Kiemelkedő cukortartalma miatt (13g/100g) hozzáadott cukor nélkül is tartósítható. Magas rosttartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés enyhítésére.
Az őszibarack szintén Kínából származó gyümölcs, melyet az alma és a körte után a legnagyobb mennyiségben termesztenek. Aromaanyagokban és rostban gazdag. Sárga húsú fajtáinak jelentős mennyiségű a karotin tartalma.
A kajszibarack Közép-Ázsia vidékéről származik, de Magyarország klímája és talajviszonyai is rendkívül kedvezőek a termesztéséhez. Tápértékét magas cukor, élelmi rost, C-vitamin és karotin (2mg/100g) tartalma adja.
A szeder Észak-Amerikában és Európában honos bogyós termésű kúszónövény. Édes-savanykás íze mellett szembeötlő az élelmi rost- és a vastartalma is, ami által sokunk kedvencévé vált. Erős antioxidáns hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.
Hazánkban leginkább konzerv állapotban közkedvelt déli gyümölcs az ananász. Magas cukortartalma glükózból, fruktózból és szacharózból áll. Citormsav és almasav tartalma mellett jelentős B1-vitamint tartalmaz. Különleges alkotórésze a bromelain elnevezésű fehérjebontó enzim, mely természetes módon segíti az emésztést.
Nyári gyümölcsök télen!
A gyümölcsök tartósításának egyik módja a befőttek készítése, mely már évszázadok óta jelen van az emberiség életében. A folyamat során gondosan válogatott, friss gyümölcsöket cukros lében - általában citromsavval együtt - hermetikusan lezárt üvegbe helyezik, amit - a káros mikrobák elpusztítása érdekében - felhevítenek (vizes dunsztolás). Kétségtelen, hogy az enzimek, a C-vitamin és a folsav nagy része tönkremegy ebben a folyamatban, de a B-vitaminok, a jótékony rostok, az ásványi anyagok hasznosulásának előnyeit, és a gyümölcsök ízét, állagát télen is élvezhetjük. A felöntőlé magas cukortartalma miatt mértékletes fogyasztása ajánlott. A gyors vércukorszint-emelkedés mérséklése érdekében, kipróbálhatunk kisebb praktikákat. A befőttet fogyaszthatjuk a cukros felöntőlé nélkül, joghurtba keverve. Mivel a zsír lassítja a cukor felszívódását, nyugodtan élvezhetjük a befőttek jótékony hatásait.
Jó egészséget kívánok minden olvasómnak!
Csupek Edit dietetikus