Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
ÜDVÖZLÜNK DISZKONTÁRUHÁZUNKBAN! MÁR TÖBB MINT 600.000 RENDELÉST TELJESÍTETTÜNK! RENDELJ TE IS!
Kategóriák / Termékek

FASÍRT

FASÍRT
 

 

A fűszeres fasírt az egyik legismertebb és legsokoldalúbb fogás a magyar és nemzetközi konyhában. Hagyományosan darált húsból, többféle fűszerből, tojásból és kenyérféleségből (például áztatott zsemléből, zsemlemorzsából vagy zabpehelyből) készül, de a modern táplálkozási szempontok mentén számos húsmentes vagy növényi alapú változata is elterjedt.

Most vizsgáljuk meg a tápanyagtartalmukat!

A fasírt táplálkozási értéke elsősorban attól függ, milyen alapanyagokból készül. Egy sovány hússal (pl. csirke, pulyka) vagy növényi fehérjékkel (pl. hüvelyesek, lencse, tofu) készült változat kiváló fehérjeforrás, és megfelelő fűszerezéssel hozzáadott só nélkül is ízletes lehet. A sütési mód is kulcsfontosságú: míg a bő olajban sütött változat jelentős mennyiségű zsiradékot szívhat magába, a sütőben sült vagy air fryerben készült változata sokkal egészségesebb alternatíva.

A fűszerek – mint például fokhagyma, majoránna, bors, kömény – nemcsak az ízélményt fokozzák, hanem antioxidáns, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. A fasírtba kevert reszelt zöldségek (pl.: répa, cukkini) növelik az étel rosttartalmát, ezzel támogatva az emésztést.

Következzen egy kis gasztronómiai érdekesség!

A fasírt a világ számos pontján megtalálható különböző elnevezésekben: a Közel-Keleten falafel, az olaszoknál polpette, az indiai konyhában fűszeres kebab formában jelenik meg. Magyarországon a fasírt a 20. század elején vált elterjedtté a paraszti és városi konyhában egyaránt – gyakran főzelék mellé tálalták, vagy hidegen, kenyérrel fogyasztották.

Vendégváró ételként is megállja a helyét melegen és hidegen is!

Ma már a fasírt a vegetáriánus, vegán vagy gluténmentes étrendbe is jól beilleszthető, és tökéletes példája annak, hogyan lehet a hagyományos ételeket újragondolni modern egészségtudatos szemlélettel.

Jó egészséget kívánok minden olvasómnak!

Csupek Edit dietetikus