Egészségünk megőrzése szempontjából a megfelelő tápanyagbevitel kulcsfontosságú szerepet tölt be. A vitaminok és ásványi anyagok nemcsak szervezetünk alapvető működéséhez szükségesek, de hozzájárulnak energiaszintünk fenntartásához, immunrendszerünk erősítéséhez, és számos létfontosságú folyamat zavartalan működéséhez. Manapság, a rohanó életmód és a modern étrend mellett egyre gyakrabban szembesülünk azzal a kihívással, hogy hogyan tudnánk megfelelően biztosítani a napi szükséges tápanyagokat optimális mennyiségben és minőségben. Ebből kifolyólag egyre fontosabbá válnak a vitaminok és az ásványi anyagok szerepének megértése, valamint azok pótlása.
Kezdjük az elejéről! Hogyan fedezték fel ezeket a nélkülözhetetlen anyagokat?
Christiaan Eijkman, holland orvos 1897-ben Délkelet-Ázsiában vizsgálta a beri-beri betegség okait, mely izomgyengeséggel, koordinációs zavarokkal és lábízületek fájdalmával járt. Beazonosította, hogy a hántolt rizst fogyasztó csirkék megbetegszenek, míg a hántolatlan, teljes rizst fogyasztók egészségesek maradnak. Ez arra utalt, hogy a rizs héjában lévő anyag véd a betegséggel szemben. Eijkman később Nobel-díjat kapott a munkájáért, és felfedezésének köszönhetően Kazimierz Funk, lengyel biokémikus 1912-ben izolálta a B1-vitamint. Tőle származik a hiánybetegségeket okozó molekulák ma is használt megnevezése, a vital amin (=vitamin), ami az „élet” szóból és a „nitrogén jelenlétére” utaló szóösszetételből alakult ki. Megemlíteném még Frederick Hopkins nevű angol biokémikust is, aki elsőként tette közzé, hogy a táplálékokban a makromolekulák mellett vannak még olyan anyagok, amelyek feltétlenül szükségesek az egészség megtartásához. Valójában azokat az élettanilag fontos vegyületeket nevezzük vitaminnak, melyekre a szervezetnek feltétlen szüksége van, de nem képes az előállításukra. A D-vitamin ettől kissé eltérő, mert UV-B sugárzás hatására a bőrben keletkezik a provitaminjából, melynek hatásos formája a májban, vesében alakul ki. Az A- és a B5-vitaminnak is vannak provitaminjai, melyekből a szervezetbe való jutása után testünk is előállítja a szükséges A- illetve B5-vitamint. Meg kell említeni, hogy nem a kémiai szerkezete alapján kapják meg a vitamin elnevezést a vegyületek, hanem a szervezetünkben kifejlett hatása alapján. Következésképpen egy vitaminnak többféle kémiai szerkezete lehet, ebből kifolyólag hasznosulásuk között is akadnak különbségek. A B-vitaminok eltérő hatásai miatt, sorszámmal különböztették meg azokat, majd a nem valódi vitaminok kiesése után, a ma használatos 13 vitamin maradt a porondon.
Hogyan kezdődött a C-vitamin, az egyik legismertebb molekula története?
Többek között Magellán, portugál felfedező is, aki a 16. század elején az akkoriban rendkívül ritka és értékes fűszerek szállítási útvonalának rövidebb lehetőségét kereste, legénységének több mint felét skorbutban veszítette el. Ez a folyamat egészen 1747-ig húzódott, amikor James Lind, skót hajóorvos a brit flotta legénységén megfigyelte, hogy a citrom és narancs fogyasztása mélyreható változást idéz elő az előbb említett betegségben szenvedőknél. Akkoriban még nem tudták, hogy az aszkorbinsav a gyógyulás kulcsa. Közel két évszázaddal később, 1930-as években Szent-Györgyi Albert felismerte, hogy az általa már korábban izolált hexuronsav, amit a paprikából vont ki, azonos a C-vitaminnal. Ennek következményeként 1937-ben orvosi és fiziológiai Nobel-díjat kapott, és ezzel végérvényesen beleírta magát az orvosi tankönyvekbe.
Most pedig merüljünk el közösen a témában, miért nélkülözhetetlenek ezek a tápanyagok a mindennapi életünkben!
Fontos ismernünk a vitaminok két nagy csoportját, a vízben és a zsírban oldódóakat.
Vízben oldódó vitaminokat (C- és B-vitaminok) nem tárolja a szervezetünk, ezért az egészséges működéshez megfelelő mennyiséget a mindennapi táplálkozásunk során szükséges fedezni, vagy kapszulás formában táplálék-kiegészítőként. Bevételükhöz legideálisabb egy pohár víz, mert a kávéban, teában lévő koffein, illetve a csersav kedvezőtlenül befolyásolja felszívódásukat.
A C-vitamint - főleg a téli hónapokban – érdemes étrend-kiegészítőként is fogyasztani. Akár 500 mg-ot is beszedhetünk ebből a különleges védő hatású antioxidánsból, mely elengedhetetlen a vas felszívódásához, a kollagén előállításához, ami a jó minőségű kötőszövethez szükséges. Ezen kívül erősíti a hajszálerek falát, elősegíti az izmok, ínszalagok, íny egészségét, és támogatja az E-vitamin hasznosulását. Hőre rendkívül érzékeny, ezért a citromot semmiképp ne a forró teába facsarjuk! B1-, B2-és a B3-vitamin segíti a megfelelő energiafelhasználást, hozzájárul a szemek, bőr és az idegrendszer épségéhez. A B2-vitamin hiánya bőr- és nyálkahártya tüneteket okozhat. B5-vitamin az anyagcsere-folyamataink egyik főszereplője. A B6-vitamin hiánya növeli a szervezet homocisztein szintjét, ami emeli a szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát. Súlyos hiánya esetén bőrgyulladás jellemző, illetve az idegrendszerre is hatással van. A B7-vitamin többek között hozzájárul a cukorbetegség kezeléséhez a sejtek inzulin-érzékenységének fokozásával. A folsav (B9-vitamin) pótlása különösen fontos idősebb felnőttek és várandós kismamák első trimeszterében. A B12-vitamint hosszabb ideig képes tárolni a szervezetünk, de csökkent gyomorsavtermelés vagy szigorú vegán táplálkozás esetén felléphet a hiánya.
A zsírban oldódó vitaminok a szervezet zsírraktáraiban és a májban hosszabb ideig tárolódnak, ezért ezeket nem szükséges minden nap pótolni, de felszívódásukhoz nélkülözhetetlen a zsír közege, ezért kapszulába zárva mindenképp étkezés közben érdemes beszedni.
Az A-vitamin legismertebb forrása a béta karotin. Bevitele fontos a szemeink egészségének, a kiváló látás érdekében, illetve a csontok növekedéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és sejtjeink megújulásához is hozzájárul. A D3-vitamin szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában, valamint nélkülözhetetlen az egészséges csontozat, izomműködés és fogazat fenntartásához. Emellett jelentős szerepet tölt be az immunrendszer támogatásában, ezért a kevésbé napos téli hónapokban ajánlatos az étrend-kiegészítő szedése. Ajánlott mennyiség minimum 200NE, de átmenetileg napi 4000 NE is bevehető kapszula formájában. Az E-vitamin erős antioxidáns, mely sejtvédőnek és immunerősítőnek bizonyul. Ajánlott mennyisége napi 15 mg. A K-vitamin nagyon fontos a D-vitamin hasznosulásában, csontképző folyamatokban, sejtnövekedésben. Mivel szerepet játszik a vér alvadási képességének kialakításában, ezért véralvadásgátló vagy koleszterincsökkentő gyógyszerekkel való együttes bevitele tilos!
Szükség esetén az ásványi anyagokat és a nyomelemeket is pótolhatjuk táplálék-kiegészítők formájában.
Magnézium-biszglicinát egy szerves magnéziumforrás, mely hozzájárul az idegrendszer megfelelő állapotának fenntartásához, az egészséges izomműködés elősegítéséhez, a csontozat épségének megőrzéséhez, valamint a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez. A kalcium elengedhetetlen a csontok és fogak egészséges fejlődéséhez, a magnézium támogatja az izmok és az idegrendszer megfelelő működését, míg a cink segít megőrizni a haj, bőr és a köröm egészségét. A szelén antioxidáns hatású vegyület, mely hozzájárul a sejtmembránok és a szövetek épségének megőrzéséhez. Erősíti a szervezet védekezőképességét, és lassítja az oxidációs folyamatok okozta öregedést. A vas komplex kapszula összetevői elősegítik a vas felszívódását és hasznosulását, ami kedvező a vérképződésnek, illetve a szervezet oxigén ellátásának. Béta-glükán egyfajta élesztőből kivont molekula, mely szerves cinket, szerves szelént és C-vitamint is tartalmaz, hozzájárulva a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Most nézzünk meg még egy pár hasznos étrend-kiegészítő előnyös tulajdonságait!
A kombucha tea egy enzimeket és antioxidánsokat is tartalmazó fermentált folyadék, melynek rendszeres fogyasztása probiotikumként támogatja emésztőrendszerünket, ezzel együtt egészségünket. A probiotikumok élő baktériumokat magában foglaló élelmiszerek, melyek a normál emberi bélflóra egészségét tarja fenn, vagy szükség esetén segíti annak helyreállítását, ezáltal kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. A Viva Natura termékei ízesített teáival az ízlelőbimbókra is nagy hatást gyakorol, emellett fogyasztásakor a hozzáadott anyagok jótékony következményeit is élvezhetjük.
Az egyik kedvenc italom a zöld turmix. Ennek egyik oka a mennyei íze, másik oka pedig az egészségre gyakorolt rendkívül pozitív hatása, és mindezek melletti legvonzóbb tulajdonsága, hogy a gyerekeim is szívesen fogyasztják. Leggyakrabban banánból, almából és egy marék zöld levélből áll, ami lehet petrezselyem, spenót, sóska, rukkola (intenzív íze miatt ezzel óvatosan), madársaláta, szárzeller (a bátrabbaknak), mángold, kínai kel. Kis vízzel felöntve bele lehet tenni egy-egy késhegynyi csodás ízvilágú és jótékony hatású fűszert, porított zöldségeket. Úgy, mint a fahéjat, ánizst, kardamomot, kurkumát vagy a papírcsomagban kapható almapektint, céklaport vagy épp friss zöld levél hiányában a szárított zöldlevél keveréket is könnyedén bejuttathatunk szervezetünkbe.
A céklapor csak természetes anyagokat tartalmazó, magyar céklából készült, magas tápértékű termék, melyet jelentős B1-, B2-, C-vitamin, folsav, kálium, foszfor, magnézium, kalcium és vastartalmának köszönhet.
Az almapektin előnye egyszerű és gyors felhasználhatósága a vízben oldható rostnak, mely folyadékkal kocsonyás anyagot képez. A zsírban oldódó élelmi rostok késleltetik vagy gátolják a glükóz és a koleszterin felszívódását, ezáltal kontrollálják a vércukorszintet és fokozzák az epesavak koleszterinből történő újraképződését. Mindemellett megkötik a vízben oldott káros anyagokat, illetve a vastagbélben élő bélbaktériumok fermentálják, ezáltal táplálják a bél nyálkahártyáját.
A kurkuma kapszula legfőbb hatóanyaga a kurkumin, mely hozzájárul az egészséges májműködéshez, fokozza az emésztőnedvek termelését, illetve nagy szerepe van az ízületek egészségének védelmében is.
A Green mix kapszula 9 féle szárított zöld színű növény keveréke, mint a lucerna, zöldárpafű, búzafű, zöldzab, kapor, papaya, zöldtea, petrezselyem és csalánlevél, ami erős antioxidáns tulajdonságaival, jelentős vitamin és ásványi anyag tartalmával járul hozzá az egészségmegőrzéshez.
A Q10-koenzim egy olyan zsíroldékony vegyület, mely nélkülözhetetlen a sejtek optimális működéséhez (elektrontranszport, mitokondriumban végbemenő energiatermelés). A kor előrehaladtával csökkenő mennyiségét - pozitív hatásai érdekében - célszerű kúraszerűen pótolni. Kiemelkedő szerepe van a szív- és érrendszer védelmében, de az izom, máj, vese és az agy anyagcseréjében is figyelemre méltó helyet foglal el.
A vitaminok, ásványi anyagok beviteli mennyiségének szükségessége az általános javaslatok mellett nemtől, kortól, fizikai aktivitástól, egészségügyi állapottól függően egyénenként eltérő lehet. Gyógyszerhasználat mellett feltétlenül szükséges az orvost tájékoztatni az általunk fogyasztott táplálék-kiegészítőkről az esetlegesen létrejövő, akár életveszélyes kölcsönhatások miatt!
Bátran gyűjtsön mindenki tapasztalatot ezeknek a táplálék-kiegészítőknek jótékony hatásairól, melyek már 2-3 hónapos rendszeres szedés mellett pozitív változásokat eredményezhetnek!
Jó egészséget kívánok minden olvasómnak!
Csupek Edit
dietetikus