Miért borul a bélflóra nyaraláskor?
Képzeljük csak el, hogy a bélflóránk békésen éldegél a megszokott kis ökoszisztémájában, amikor hirtelen betoppannak az egzotikus rokonok (idegen baktériumok formájában), és ez a találkozás nem mindig zökkenőmentes. Elég egy korty csapvíz, egy mosatlan gyümölcs, vagy egy hőgutát kapott majonézes szendvics, és máris kitör a mikrobiológiai balhé, amire a szervezet gyors evakuálással reagál.
Gyanúra adhat okot minden, ami túl sokáig álldogált hűtés nélkül, vagy ami nyersen vagy mosatlanul került a tányérra. Ez lehet egy csapvízzel készült jégkocka a koktélban, egy utcai árustól vásárolt saláta öntettel, vagy olyan húsétel, tengeri herkentyű, amelyet alig ért hő, mielőtt a tányérunkon landolt volna.
Védekezz okosan, ha nem szeretnél meglepetést!
Első lépésként még otthon bővítsük étkezésünket magas rosttartalmú ételekkel (például chia mag a turmixba, vagy bármilyen rakott étel - kelkáposzta, krumpli, karfiol - rostos útifű maghéjjal dúsítva), illetve a probiotikumok (pl. Lactobacillus, Bifidobacterium) és prebiotikumok (bármilyen hagyma, zab, hüvelyesek, csicsóka) fogyasztásával is készülhetünk a gasztro-kaland megalapozására.
Nyaraláskor a palackos víz legyen a legjobb barátunk! Nemcsak hidratálás szempontjából, hanem fogmosáskor is fontos azt használnunk. Ha nem tudjuk, miből készült a jégkocka, inkább hagyjuk ki, még ha jól is esne! Lehetőség szerint a gyümölcsöket meghámozva, a zöldségeket főzve fogyasszuk! Kerüljük a majonézes, tejes, nyers tojásos ételeket, különösen akkor, ha nem tudjuk, mióta várakoznak a hűtő nélküli pultban! Alapvető, hogy csak jól átsült ételt válasszunk!
Mikor van szükség orvosra?
A hasmenés legnagyobb veszélye a kiszáradás, különösen, ha hányás is társul hozzá. Ilyenkor a szervezet gyorsan veszít folyadékot és ásványi sókat, ami gyerekeknél és időseknél akár életveszélyes is lehet. Ha a hasmenés 24 óránál tovább tart, nem marad meg bennünk sem étel, sem folyadék; vagy láz, hányás, esetleg véres széklet is jelentkezik, ne halogassuk a segítségkérést, jobb ilyenkor a szakemberre bízni magunkat!
Mit kell adnunk annak, aki már a hasmenéssel küzd?
Elsősorban utat!
Viccet félretéve, a legfontosabb a folyamatos folyadékpótlás. Legyen kéznél szénsavmentes ásványvíz, elektrolitos ital, gyógyszertárban kapható ORS granulátumból készített oldat, vagy egy egyszerű otthon elkészített rehidratáló folyadék, amely mentes ásványvízből, cukorból és sóból áll, megfelelő arányban. Ezek segítenek pótolni az elvesztett ásványi anyagokat, és hozzájárulnak a folyadék szervezetben tartásához.
A folyadékbevitelhez még jól jön a kihűlt fekete tea, vagy egy langyos, enyhén fertőtlenítő hatású gyógytea (borsmenta, kamilla, cickafark vagy körömvirág) főzete. Rendkívül fontos, hogy ezek is csak palackozott vízből készüljenek.
Az étkezésben érdemes visszanyúlni a jól bevált, gyomorkímélő klasszikusokhoz: reszelt alma (hagyjuk bebarnulni, mert a pektin így hatékonyabb), főtt rizs, főtt krumpli vagy párolt sárgarépa segíthet rendezni a dolgokat odabent. A banán is jó választás, de csak a még nem teljesen érett változat. Az almás ízvilág kedvelőinek pedig jöhet még almapüré, almapektin (VivaNatura) vagy sült alma is, természetesen hozzáadott cukor nélkül. Emellett a pirítós, kétszersült vagy háztartási keksz is könnyen emészthető, gyomorbarát opció. Az instant zabkása vízzel készítve pedig puha, rostos és gyomornyugtató hatású.
Ami viszont nem fér bele ilyenkor: a zsíros, nehéz vagy fűszeres ételek, akármennyire is csábító például egy jó lecsó vagy sült kolbász. Szintén kerüljük a tejet, tejfölt, tejcsokit; bármennyire is fáj a lemondás. A friss péksütik, nyers saláták, alkohol, kávé és puffasztó ételek is inkább csak rontanak a helyzeten.
Hallgassunk szervezetünk jelzéseire!
Az utazók hasmenése legtöbbször ártalmatlan és gyorsan múló, de fontos tudni, mikor van szükségünk pihenésre, folyadékra, vagy épp segítségkérésre. Testünk rendkívül intelligens jelzőrendszerrel rendelkezik, csak meg kell tanulnunk figyelni rá, hogy az üdülés klassz élmény legyen!
Kellemes nyaralást és jó egészséget kívánok minden olvasómnak!
Csupek Edit dietetikus