Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
ÜDVÖZLÜNK DISZKONTÁRUHÁZUNKBAN! MÁR TÖBB MINT 600.000 RENDELÉST TELJESÍTETTÜNK! RENDELJ TE IS!
Kategóriák / Termékek

GLUTÉNMENTES TERMÉKEK HETE

GLUTÉNMENTES TERMÉKEK HETE

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy valamit kiiktatnak az étrendjükből – gyakran minden különösebb ok vagy belső indíttatás nélkül. Egyszerűen csak divatból, vagy mert a szomszédjuknak bevált.

Pedig a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a változatosság. Érdemes abból kiindulni, hogy milyen makro- és mikrotápanyagokra van szüksége a szervezetünknek, és ha valamilyen problémát tapasztalunk, azt tanácsos kivizsgáltatni. Ezután célzottan és tudatosan alakíthatjuk ki azt az étrendet, ami valóban támogatja az egészségünket, egyéni szükségleteink szerint.

 

Nézzük meg, valójában kinek van szüksége gluténmentes étrendre!

A gluténmentes étrend valódi segítséget nyújthat azoknak, akiknél egészségügyi indok áll a háttérben. Ilyenek például a cöliákiások (gluténérzékenyek), nem-cöliákiás gluténérzékenyek (NCGS), illetve bizonyos autoimmun betegséggel élők, mint például Hashimoto-thyreoiditis, 1-es típusú diabétesz. Autoimmun betegség fennállása esetén, emésztési panaszok nélkül is érdemes szűrésekkel kizárni vagy megerősíteni a cöliákiát. (Létezik búzaallergia is, amikor a búzában lévő fehérjék immunrendszer eredetű, azonnali, allergiás reakciót váltanak ki. Fontos megjegyezni, hogy ez a tájékoztatás nem az allergiás eredetű búzaérzékenységgel élőknek szól.) Ugyanakkor azoknak, akiknél nincs semmilyen panasz vagy diagnózis, a glutén elhagyása nem jelent automatikusan egészségesebb étkezést. Sőt, bizonyos tápanyagok (pl. rostok, B-vitaminok) hiányozhatnak a diétából, ha nem figyelnek tudatosan az összetételre.

 

Mi történik a szervezetben cöliákia esetén?

A cöliákia egy autoimmun betegség, ami akkor alakul ki, amikor a glutén fogyasztását követően a szervezet ellenanyagot termel a vékonybél hámsejtjeiben található transzglutamináz enzim ellen. Ez az enzim normál körülmények között részt vesz a glutén egyik fő komponensének (búzában az alfa-gliadinnak, árpában a hordeinnek, rozsban a secalinnak) a lebontásában. Az immunválasz következtében azonban a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni ezeket a fehérjéket, és gyulladás alakul ki, amely károsítja a bélhámsejteket. Ez a folyamat a vékonybélben található bélbolyhok sorvadásához vezet, melyek kulcsfontosságúak a tápanyagok felszívódásában. Ennek következtében a vékonybél felszívó felülete jelentősen lecsökken, és kialakulnak a felszívódási zavarok, tápanyaghiányok, amelyek hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

 

A cöliákia tünetei

A tünetek egyénenként változók lehetnek, de a leggyakoribb panaszok:

  • emésztési zavarok (puffadás, hasmenés, hasi fájdalom)
  • krónikus fáradtság
  • vashiányos vérszegénység
  • bőrproblémák (pl. dermatitis herpetiformis, melynek tünetei a viszketés, ekcéma)
  • hangulatzavarok, ingerlékenység
  • gyermekeknél növekedési zavar, étvágytalanság

 

Hogyan diagnosztizálható a cöliákia?

A diagnózishoz több lépcsős vizsgálat szükséges:

  1. Vérvizsgálat – transzglutamináz (tTG) elleni antitestek kimutatása
  2. Bélbiopszia – a vékonybélbolyhok állapotának vizsgálata
  3. Genetikai vizsgálat

A diagnosztikai vizsgálatok előtt nem szabad kiiktatni a glutént az étrendből, mert ez tévesen negatív eredményhez vezethet.

 

A legfontosabb kérdés: Mi a megoldás?

Ha beigazolódik a cöliákia, egész életre ki kell zárni az étrendből a glutént. A szigorú diéta betartásával a tünetek fokozatosan megszűnnek, és a bélrendszer képes regenerálódni.

 

Mit nem ehet egy cöliákiás?

  • Búza, árpa, rozs (tönköly, kamut, durum)
  • Normál péksütemények, kenyér, tészta, sütemények
  • Malátát tartalmazó italok (pl. sör)
  • Rejtett glutént tartalmazó élelmiszerek: levesporok, szószok, fűszerkeverékek, félkész termékek, felvágottak, magasabb feldolgozottsági fokú zöldség- és gyümölcskészítmények, ízesített tejtermékek

 

Mi az, amit nyugodtan fogyaszthat a cöliákiás?

  • Természetesen gluténmentes gabonák: rizs, kukorica, hajdina, köles, quinoa
  • Ellenőrzött gluténmentes zab (ezt alább részletezem)
  • Zöldségek, gyümölcsök (friss, natúr gyorsfagyasztott, alacsony feldolgozottsági fokú konzervipari készítmények)
  • Hüvelyesek, húsok, halak, ízesítés nélküli tejtermékek, tojás
  • Ellenőrzött gluténmentes termékek:

-          lisztek, tészták, élesztők, zabkásák, chipsek, ostyaszeletek, kekszek, fűszerek, stb.

-          ezekből készülhetnek házi péksütemények, palacsinták, pizzák, reggeli granolák és még sok más finomság

 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a zab tartalmaz-e glutént. Nézzük a választ!

A zab önmagában nem tartalmaz glutént, de van benne egy avenin nevű fehérje, amely szerkezetileg hasonlít a gliadinra. Bár a legtöbb cöliákiás jól tolerálja, néhány érzékenyebb betegnél immunreakciót válthat ki.

A másik probléma a keresztszennyeződés: a zab gyakran ugyanott kerül feldolgozásra, mint a búza, árpa, rozs. Ezért csak tanúsított, gluténmentes zab fogyasztása ajánlott, amit ellenőrzötten gluténmentes környezetben dolgoznak fel.

 

Mi számít hivatalosan gluténmentesnek?

Egy termék akkor viselheti a "gluténmentes" megnevezést, ha a gluténtartalma nem haladja meg a 20 mg/kg-ot, (20 ppm). Ez a határérték a legtöbb cöliákiás számára biztonságos.

 

Gluténmentes, de mégis finom!

A gluténmentes életmód nem kell, hogy egyet jelentsen a lemondással. Az általunk kínált gluténmentes alapanyagokból számtalan ízletes és tápláló étel készíthető:

-          gluténmentes zabkása, zabpehely

-          gluténmentes kenyerek, extrudált kenyér

-          tartalmas főételek gluténmentes tésztából

-          különféle lisztek: rizsliszt, lenmagliszt, hajdinaliszt, kókuszliszt, zabpehelyliszt, lisztkeverékek

-          egyéb alapanyagok: élesztő, panírmorzsa, útifű maghéj

-          kekszek, chipsek, nasik

Hétről hétre bővülő receptjeinket megtalálhatjátok a KONYHA ZÓNA menü alatt, köztük a gluténmentes recepteket is.

 

Jó egészséget kívánok minden olvasómnak!

Csupek Edit dietetikus