Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
ÜDVÖZLÜNK DISZKONTÁRUHÁZUNKBAN! MÁR TÖBB MINT 600.000 RENDELÉST TELJESÍTETTÜNK! RENDELJ TE IS!
Kategóriák / Termékek

CUKORBETEGEK TÁPLÁLKOZÁSA

CUKORBETEGEK TÁPLÁLKOZÁSA

GasztroTitok blogunkban DIETETIKUSUNK rendszeresen közzé tesz hasznos és érdekes információkat az élelmiszerekről, ételekről és speciális étrendekről, hogy segítsen a tudatos táplálkozás kialakításában.

Az egészségeseknek a megfelelő táplálkozással támogatjuk a jó egészségük, vitalitásuk fenntartását.

A betegséggel küzdőknek, a speciális igényeiknek megfelelő étrend kialakításához adunk támogatást.

Mindezekhez a Konyha Zóna –ban, hétről hétre egyre több receptet találsz.  Ráadásul ezekhez az ételekhez egy kattintással megrendelheted tőlünk a hozzávalókat.

Ezen a héten a CUKORBETEGEK TÁPLÁLKOZÁSA az érintett téma, melyhez a Konyha Zónában három minta ételt találsz:

A 2-es típusú cukorbetegek száma jelentősen megnövekedett az elmúlt pár évtized során, mindemellett ez a krónikus betegség egyre gyakrabban jelenik meg az elhízott tizenéveseknél is vagy fiatal felnőtteknél. A betegség kockázatát növeli a genetikai hajlam, de jórészt az általunk befolyásolható tényezőkön múlik kialakulása. A táplálkozás elsődleges fontosságú, de a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a megfelelő testsúly és lelki egészség létrejöttében.

MI A DIABÉTESZ ÉS HOGYAN ALAKUL KI?

Ez egy komplex anyagcserezavarral járó krónikus betegség, melynek meghatározó része a szénhidrát-anyagcserét érinti, de a zsír- és a fehérje-anyagcserére is kiterjed, illetve elektrolit-háztartás és sav-bázis egyensúly eltolódás is társul hozzá. Következménye a gyakori magas vércukorszint, ami konkrét vizsgálatok nélkül akár évekig észrevétlen maradhat. A betegség kialakulásának oka a hasnyálmirigy elégtelen inzulintermelése, vagy inzulinrezisztencia esetén az inzulinhatás elmaradása (utóbbit önmagában az elhízás is okozhatja). Ennek eredményeként az energiaként használandó glükóz (cukormolekula) képtelen belépni az izom- és a zsírszövet sejtjeibe, ezáltal endogén (belső) éhezés jön létre, aminek ellensúlyozására a máj még több glükózt juttat a vérbe (a tárolt glikogénből és az izmok bontásából származó aminosavakból).

SZÖVŐDMÉNYEK

Az endogén éhezés következtében a fokozott zsírbontás hatására a vérben ketontestek jelennek meg, aminek magas koncentrációja a vér pH-ját savas irányba tolja, ennek következtében kialakult Kussmaul-légzés és hányás, ami nagyfokú elektrolitvesztéshez, dehidratácóhoz vezethet. Magas vércukorszint esetében ketontestek kialakulása nélkül is létrejöhet egy akut állapot, melyre nagymértékű folyadékvesztés, következményeként kiszáradás alakulhat ki, ami zavartsághoz, aluszékonysághoz, epileptikus görcsökhöz vezethet. De gyakran észrevétlen marad a magas vércukorszint, és hosszú távon súlyos következményeket okozhat, tönkre teszi a nagy- és a kisereket (érszűkület). Diagnosztizált cukorbetegség esetén, érdemes másfél évente hangvillateszt vizsgálatot végeztetni (ami a lábon lévő idegvégződések állapotát vizsgálja – neuropathia); évente szemészetre menni (retinopathia korai felismerése miatt); és a rendszeres laborvizsgálatoknál az éhomi vércukorszint és a HbA1c (hemoglobinhoz kötött glükóz) érték mellett különös figyelmet kell fordítani a vesefunkciók állapotváltozására (nephropathia miatt). Megnyugtató hír, hogy a vércukorszint optimalizálása jelentősen csökkenti a szövődmények kialakulásának kockázatát.

ÉTREND

A cukorbetegnek életmódváltás szükséges. Nem kell bonyolult diétákra gondolni. A cukorbeteg étrend az egészséges táplálkozást követi, ezért a család minden tagja fogyaszthatja ugyanazokat az ételeket (egyéb emésztőrendszeri probléma hiányában).

A szénhidrát tekintetében 3 csoportra lehet osztani az élelmiszereket. Az egyik a tiltólistás csoport, ami gyorsan felszívódó, finomított élelmiszereket tartalmaz. Ide tartozik:

-        finomított cukrok (pl. kristálycukor)

-        méz

-        édes szörpök

-        cukorkák

-        csokoládék

-        cukrozott üdítők

-        édes sütemények

Második csoportban a korlátozott mértékben fogyasztható élelmiszerek tartoznak:

-        tejtermékek

-        gyümölcs

-        lisztes élelmiszerek (pl. kenyér)

-        burgonya

-        rizs

-        tésztafélék (durumliszttel készültek ajánlottak)

-        gabonák

-        álgabonák (pl. köles, hajdina)

Harmadik csoportba a szabadon fogyasztható élelmiszereket soroljuk, amelyek alacsony szénhidráttartalmú zöldségféléket tartalmaznak.

-        sárgarépa (nagyobb mennyiség elfogyasztásakor számoljuk)

-        hagymafélék (nagyobb mennyiség elfogyasztásakor számoljuk)

-        paradicsom

-        paprika

-        uborka

-        káposzta

-        jégsaláta

-        retek

-        spenót

-        tökfélék

-        brokkoli

-        karfiol

-        cékla

-        kelbimbó

-        padlizsán

-        savanyúságok (cukor nélküliek)

Ha az orvos nem mondja meg hány gramm szénhidrátot (ch) ehet egy nap, akkor 180 gramm szénhidrát legyen elosztva. Az egyenletes vércukorszint érdekében a cukorbetegnek 5-6x kell keveset ennie. Szénhidrátmennyiségek napi elosztása:

-        reggelire kb. 30 g

-        tízóraira kb. 15-20 g

-        ebédre kb. 50-60 g

-        uzsonnára kb. 15-20 g

-        vacsorára kb. 40 g

-        pótvacsora csak inzulinos beteg esetén válhat szükségessé, ha alacsony vércukorszintet mért este (5-6 mmol/l)

Ezen kívül még szükséges ismernünk a szénhidráttartalmú élelmiszerek glikémiás indexét, ami az adott élelmiszer vércukoremelő-képességét mutatja meg egy 1-től 100-ig terjedő skálán. Ez alapján megkülönböztetünk alacsony, közepes és magas glikémiás indexű élelmiszereket. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál lassabban emeli meg a vércukorszintet a vérben.

A meghatározott mennyiségű szénhidrát- és az alacsony zsírbevitel figyelembevétele mellett, rendkívül fontos az étel adagját, ezáltal a kalóriát is korlátozni. Hús, húsáruk nem tartalmaznak szénhidrátot; a tojásnak is elhanyagolható a szénhidráttartalma; és a sajtok is főleg fehérjéből és zsírból állnak. Ennek ellenére nem lehet korlátlan mennyiséget enni ezekből az élelmiszerekből sem, főleg ha túlsúly áll fenn. Segítség lehet, hogy körülbelül egy tenyérnyi mennyiségű csirke-, marha- vagy sertéshúst lehet ebédre elfogyasztani.

A megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos a sejteknek, és az emésztéshez. Naponta 2-3 liter folyadékot szükséges meginni, lehetőség szerint szénsavmentes ásványvíz formájában, de beleszámítjuk a levest, teát is.

Végül még egyszer felhívnám a figyelmet arra, hogyha már kialakult a cukorbetegség, kötelező a mindennapi testmozgás, ami a jobb egészséghez vezető út nélkülözhetetlen része.

FRANKFURTI LEVES (8 adag = 176 g CH / 1 adag = 22g CH)

 

4 ek Vénusz napraforgóolaj

1 db (kb.125 g) vöröshagyma (11 g CH)

3 gerezd fokhagyma

1 tk Lacikonyha fűszerpaprika

1 tk Lucullus őrölt fűszerkömény

Erdélyi jódozott só ízlés szerint

Lucullus őrölt feketebors

5 db (kb.1 kg) burgonya (150 g CH)

1 db kelkáposzta

140 g Sága Füstli klasszikus

150 g Falusi natúr joghurt (4,2 g CH)

1 ek (15 g) Love Diet hajdinaliszt (11 g CH)

 

Elkészítése:

1.     Az olajon dinsztelt hagymát tűzről levéve befűszerezzük.

2.     A megtisztított és kockára vágott burgonyát és kelkáposztát a hagymára öntve kevés vízzel pároljuk, majd bő vízzel felöntve, fedő alatt puhára főzzük.

3.     A virslit karikára vágva belefőzzük, majd natúr joghurthoz kevert hajdinaliszttel és hőkiegyenlítés céljából főzővíz hozzáadásával csomómentesre keverjük, amit hozzáöntjük a leveshez, és ismét felforraljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK DIÉTÁSAN (2 adag = 80 g ch à 1 adag = 40 g ch)

 

2 ek Vénusz napraforgóolaj

1 db kicsi (kb. 60 g) vöröshagyma (szénhidráttartalom: 9 g/100 g) à 5,4 g ch

1 kk Lucullus morzsolt petrezselyem

1 kk Lacikonyha édes fűszerpaprika

Erdélyi jódozott só ízlés szerint

Lucullus őrölt feketebors ízlés szerint

1 üveg Premiko zöldborsó (szénhidráttartalma: 11 g/100 g) à 48 g ch

100 g Falusi natúr joghurt (szénhidráttartalom: 2,8 g/100 g) à 2,8 g ch

2 csapott ek (34 g) Love Diet hajdinaliszt (szénhidráttartalom: 71 g/100 g) à 24 g ch

2 db Mancso tojás „M” méret

 

Elkészítése:

1.               Az olajon dinsztelt hagymát tűzről levéve befűszerezzük.

2.               Az üveges borsó levét leöntve, hozzáadjuk a hagymás alaphoz.

3.               Épp annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje a zöldséget, majd fedő alatt puhára főzzük.

4.               Natúr joghurthoz kevert hajdinalisztet (és egy kevés főzőlevet) csomómentesre keverünk, majd hozzáöntjük a zöldséghez sűrítés céljából, és ismét felforraljuk.

5.               Tükörtojással vagy kevés pörkölttel fogyasztjuk.

6.               Jó étvágyat kívánunk!

TONHALAS FASÍRT BULGURRAL ÉS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL

(4 adag = 209 ch à 1 adag = 52 ch)

 

3 db Hamé tonhal darabok növényi olajban 80g

1 db Falusi sovány tehéntúró 250g (szénhidráttartalma: 3,5 g/100 g) à 9 g ch

1 db Mancso tojás „M” méret

3 gerezd fokhagyma

4 ek (kb. 70 g) Love Diet hajdinaliszt (szénhidráttartalom: 71 g/100 g) à 50 g ch

Erdélyi jódozott só ízlés szerint

Lucullus őrölt feketebors ízlés szerint

1 kk Lucullus morzsolt petrezselyem

1 kk Lucullus füstölt paprika őrlemény

Maeva extra szűz olivaolaj spray

Glossy sütőpapír 12 m hagyományos

200 g Paco bulgur (szénhidráttartalma: 75 g/100 g) à 150 g ch

lédig savanyú káposzta

 

Elkészítése:

1.     Tonhalról leöntjük az olajat, és összepépesítjük.

2.     Összekeverjük a hozzávalókat, majd vizes kézzel kissé lapos fasírtokat gyúrunk belőlük.

3.     Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, olajjal lefújva, pirosra sütjük.

4.     Közben a bulgurt 3x-os vízmennyiségbe tesszük, és 10-15 perc alatt puhára főzzük. Sóval, petrezselyemmel ízesíthetjük.

5.     Jó sok savanyúsággal fogyasztjuk, mivel a sok rost hozzájárul az ételkombináció glikémiás indexének csökkenéséhez.

6.     Jó étvágyat kívánunk!